Heeft u ook geïrriteerde ogen bij het dragen van een mondmasker?

Sinds de introductie van het mondmasker in ons dagelijks leven klagen meer en meer patiënten van geïrriteerde en branderige ogen. Hoe komt dit nu juist?

De oorzaak hiervan zijn droge ogen. Deze worden veroorzaakt door een verstoring van de tranenfilm. Onze tranenfilm zorgt voor een continue bevochtiging van het oogoppervlak.

Wanneer deze verstoord wordt kunnen we last krijgen van:

  • Rode ogen
  • Branderig en prikkend gevoel
  • Vermoeid gevoel
  • Wisselend, wazig zicht
  • Last van licht

Typisch zien we deze symptomen vaker bij veel computerwerk, lang lezen, tv kijken, aanwezigheid in ruimtes met veel airconditioning of continue luchtstroom (vliegtuig). Ook het dragen van een mondmasker kan deze symptomen veroorzaken.

Wetenschappelijke studies hierover zijn nog niet beschikbaar. Er zijn wel enkele theorieën. De voornaamste oorzaak is vermoedelijk een slecht aanpassend masker waardoor het niet goed aansluit op de neus. Hierdoor stroomt er continu uitgeademde lucht naar boven, richting de ogen. Dit zorgt voor snellere verdamping van de tranenfilm en uitdroging van de ogen. Daarnaast kan een slecht passend masker er ook voor zorgen dat de onderoogleden wat naar beneden worden getrokken waardoor het knipperen moeilijker gaat. Knipperen zorgt ervoor dat de tranenfilm telkens wordt ververst. Een verstoring van de knipperfunctie kan hierdoor ook droge ogen uitlokken.

Zorg er daarom voor dat uw mondmasker goed aangepast is. Een masker met een aanpasbare neusbrug kan u zelf goed aanduwen over de neus, om het ontsnappen van lucht te vermijden. Indien dit onvoldoende is kan u een stukje papieren tape aanbrengen om het masker vast te kleven over de neus. Geeft dit onvoldoende verbetering dan start u best met het indruppelen van kunsttranen enkele malen per dag. Deze leggen een laagje over de tranenfilm en beschermen de tranenfilm tegen te snelle verdamping.

De oogarts kan u steeds een correct advies geven hierover en controleren dat er geen andere oorzaken zijn voor uw klachten!

Bron: https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=31091