Ziet u ze soms ook vliegen op zonnige dagen?

Heeft u ook al eens kleine bewegende vliegjes opgemerkt wanneer u naar de heldere hemel kijkt op een mooie dag? Veel mensen zien regelmatig kleine zwarte vlekjes voor de ogen. Deze worden ook wel “mouches volantes” of “floaters” genoemd. Ze kunnen verschillende vormen aannemen van puntjes, streepjes en cirkels tot wolkjes en spinnenwebben.

Wat zijn deze vlekjes nu eigenlijk? Ons oog is opgevuld met glasvocht. Dit is een substantie die in principe glashelder is. Met de tijd kunnen zich hier echter kleine eiwitstructuren in vormen die traag meebewegen met de oogbewegingen. Wanneer je naar een heldere achtergrond kijkt vallen ze meer op. Je zal ze dus vaker zien bij het kijken naar een heldere hemel, een witte muur of een computerscherm. De meeste mensen wennen er uiteindelijk aan. De vlokjes kunnen ook wegzakken uit je gezichtsveld of na verloop van tijd kunnen je hersenen ze “wegdenken” of “uitfilteren” zodat je ze minder frequent ziet.

In de meeste gevallen zijn ze onschuldig. Er zijn echter enkele symptomen waarbij je best zo snel mogelijk je oogarts contacteert. Deze zaken kunnen wijzen op een probleem aan je netvlies, een onsteking of een bloeding.

  • Wanneer het aantal floaters plots erg toeneemt.
  • Wanneer je lichtflitsen ziet.
  • Wanneer je zicht vermindert.
  • Wanneer je een grijs-zwarte vlek ziet in je gezichtsveld die niet beweegt.

Is een behandeling mogelijk? Wanneer je teveel last ondervindt kunnen floaters die niet te dicht bij het netvlies liggen en voldoende groot zijn verkleind worden met de Yag laser. Deze behandeling is succesvol in 1 op 2 gevallen en verbetert vaak het comfort. Liggen de floaters te dicht bij het netvlies of zijn het er te veel dan kan je een vitrectomie overwegen. Dit is een operatie waarbij het glasvocht wordt verwijderd uit het oog waardoor de vlokjes ook weg zijn. Deze behandeling is natuurlijk meer invasief en houdt daardoor ook meer risico’s in.

Twijfel je aan je klachten, is er iets veranderd aan je zicht of wens je graag meer informatie dan maak je best een afspraak bij je oogarts!