Wat is keratoconus?

Keratoconus is een oogafwijking waarbij het hoornvlies langzaam kegelvormig en dunner wordt. Hierdoor vermindert de gezichtsscherpte.

Oorzaak

  • Keratoconus wordt veroorzaakt door een abnormale structuur van het hoornvliesweefsel. Daardoor verliest het hoornvlies zijn stevigheid.
  • Wrijven in de ogen heeft een zeer nadelige invloed op de evolutie van de oogaandoening.
  • Keratoconus is meestal niet erfelijk.

Symptomen

Je ervaart een vermindering van het gezichtsvermogen.

Meestal komt een keratoconus pas tot uiting vanaf de puberteit. Het evolueert over een periode van 10 tot 20 jaar en stabiliseert dan.

Behandeling

Hieronder vind je een aantal mogelijke behandelingen voor deze oogaandoening:

  1. Bril en/of contactlenzen: Bij een beginnende keratoconus draag je best een bril of zachte contactlenzen. Bij een toename van de afwijking worden harde contactlenzen gedragen.
  2. Collageen crosslinking of UV-crosslinking: Crosslinking is een chemische behandeling met riboflavine en UVA licht. Dit maakt het hoornvliesweefsel stijver en zorgt ervoor dat de vorm van de keratoconus stabiliseert. Dit is de enige behandeling die het verder uitpuilen en onregelmatig worden van het hoornvlies stopt.
  3. Hoornvliestransplantatie: Dit is een behandeling waarbij het troebel of vervormd hoornvlies vervangen wordt door een helder hoornvlies van een overleden donor.

De oogarts bespreekt met jou wat voor jou de juiste oplossing is!