Zachte contactlenzen schoonmaken, hoe doe ik dat?

De contactlenzen schoonmaken en schoon houden is zeer belangrijk. Dat geeft je niet alleen een comfortabeler gevoel bij het dragen van de lenzen, het is ook veiliger om ontstekingen te voorkomen.

Bij daglenzen is het heel eenvoudig. Deze moet je niet schoonmaken, maar smijt je elke avond gewoon weg. Bij maandlenzen is het schoonmaken een essentieel onderdeel.

Hieronder sommen we vijf stappen op voor een contactlensdrager die zachte contactlenzen draagt:

  1. Lenzenhouder schoonmaken

Het is aan te raden om je lenzenhoudertje ook te reinigen met contactlensvloeistof of fysiologische zoutoplossing. Nooit met kraantjeswater, want dan loop je het risico om besmet te raken met virussen, bacteriën of amoeben.

2. Contactlenzen schoonmaken met contactlensvloeistof

Was je handen eerst goed met zeep en water en droog ze af met een wegwerp kleenex tissue. Leg je contactlens in je handpalm en spuit er enkele druppels contactlensvloeistof op. Wrijf vervolgens met je wijsvinger van je andere hand op de lens. Doe dit ongeveer twintig seconden om de contactlens goed schoon te maken. Wees heel voorzichtig en probeer de lens niet te draaien, want dit kan ervoor zorgen dat de lens zou scheuren.

3. Lens spoelen met contactlensvloeistof

Vervolgens spoel je de lens nog eens schoon met nieuwe contactlensvloeistof. Gebruik hier ook zeker geen kraantjeswater. Bacteriën, zoals Acanthamoeba keratitis, kunnen veel schade aan je hoornvlies aantasten. Dit kan zelfs leiden tot blindheid.

4. Berg de lens veilig op in het lenzenhoudertje

Leg de lens in de juiste kant van het lenzenhoudertje. Op de dekseltjes van het lenzenhoudertje staat aangegeven welke lens voor het linkeroog (L) en welke voor het rechteroog (R) is. Vul deze met contactlensvloeistof tot ongeveer de helft zodat de lens goed ondergedompeld is.

5. Contactlensvloeistof laten inwerken 

Het is belangrijk dat de contactlenzen minimaal zes uur in het lenzenhoudertje ondergedompeld zitten in de contactlensvloeistof.

Het is uiteraard van belang dat je elke keer nieuwe contactvloeistof gebruikt! Van zodra de fles lenzenvloeistof opengemaakt is, is deze slechts twee maanden houdbaar. Bekijk goed de houdbaarheidsdatum.

Bron: https://optiek.lensonline.nl/lenzen-schoonmaken-juiste-manier/