Terugbetaling bril of contactlenzen door de mutualiteit

Een bril en lenzen kosten handenvol geld. Elke terugbetaling van je mutualiteit is daarom mooi meegenomen, ook al is het vaak maar een fractie van de echte kosten. Hierbij een kort overzicht van de bedragen en de voorwaarden per mutualiteit.

Christelijke Mutualiteit (CM)

Bij aankoop van een brilmontuur, glazen, contactlenzen of een combinatie ervan krijgt iedereen t.e.m. 18 jaar een terugbetaling tot 50 euro per kalenderjaar. Vanaf 19 jaar geniet men van een terugbetaling tot 40 euro per kalenderjaar.

Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen

Wanneer u een brilmontuur, glazen en/ contactlenzen aankoopt, voorziet Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen voor iedereen, elk kalenderjaar, een tussenkomst van 50 euro.

Socialistische Mutualiteit

Per provincie hanteert de Socialistische Mutualiteit een andere terugbetaling.

De Voorzorg Antwerpen betaalt elk kalenderjaar 25 euro terug. Bovendien voorzien zij een korting van 50% tot maximum 50 euro per kalenderjaar op de aankoop van een optische bril, zonnebril op sterkte en/of lenzen bij een opticien waarmee het ziekenfonds een overeenkomst sloot.

Bij De Voorzorg Limburg krijgt men om de drie jaar tot en met 18 jaar een terugbetaling van 55 euro en vanaf 19 jaar slechts 45 euro.

In Vlaams-Brabant heb je om de 10 jaar recht op een terugbetaling tot maximaal 60 euro voor een aankoop van een bril bij een erkend opticien met een bijkomende korting van 15% bij deelnemende optiekzaken.

Bij Bond Moyson Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen geniet men per kalenderjaar van 50 euro bij een aankoop van een bril, brilglazen en/of contactlenzen.

Liberale Mutualiteit

Voor een brilmontuur, brilglazen en/of contactlenzen met dioptrie betaalt de Liberale Mutualiteit 50 euro terug. Dit is voor iedereen elk kalenderjaar van toepassing.

Onafhankelijk Ziekenfonds (OZ)

Kinderen tot 18 jaar genieten van een tegemoetkoming tot 50 euro per kalenderjaar. Vanaf 19 jaar is dat 30 euro per kalenderjaar. Deze terugbetaling geldt voor een brilmontuur, brilglazen, contactlenzen en oogpleisters. Dit is eveneens geldig voor een zonnebril op sterkte.

Partena Ziekenfonds

Partena voorziet een jaarlijkse terugbetaling van 50 euro voor brilglazen, contactlenzen en oogpleisters voor kinderen tot en met 18 jaar. De terugbetaling bedraagt 40 euro indien je ouder bent dan 18 jaar. Bij de aankoop van een bril krijgt men daarbovenop nog eens 15% korting bij erkende opticiens.

Vlaams & Neutraal Ziekenfonds

Met een voorschrift van de oogarts geniet iedereen van een jaarlijkse terugbetaling van 50 euro of een vierjaarlijkse terugbetaling van 100 euro. Dit geldt voor de aankoop van brilglazen, montuur, contactlenzen en oogpleisters.

Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV)

Het RIZIV biedt een tussenkomst aan kinderen t.e.m. 18 jaar, iedereen vanaf 19 jaar met een afwijking van minstens -8.25D of +8.25D en volwassenen ouder dan 65 jaar met een progressieve bril en/of een afwijking van minstens -4.25D of +4.25D. Kinderen onder 18 jaar krijgen daarbovenop een terugbetaling tot 28 euro van de montuur. Om van dit voordeel gebruik te maken, moet men altijd het aankoopbewijs van de opticien en het voorschrift van de oogarts, die maximum 6 maanden oud is, kunnen aantonen.