Op reis met contactlenzen: waar moet u aan denken?

De vakantie komt eraan. Contactlenzen zijn ideaal voor op reis, op voorwaarde dat u ze goed gebruikt. Met deze tips voorkomt u problemen.

  • Neem reservelenzen en in ieder geval uw bril mee. Als automobilist bent u in verschillende landen zelfs verplicht een reservebril mee te nemen.
  • Draag tijdens het vliegen liefst een bril. Door de continue luchtstroom in het vliegtuig kan u gemakkelijk last krijgen van droge ogen. Dit geeft vaak hinder bij het dragen van contactlenzen. Indien u regelmatig last heeft van droge ogen druppelt u bovendien best kunsttranen voor en tijdens de vlucht.
  • Neem altijd voldoende contactlensvloeistof en flesjes fysiologische zoutoplossing voor éénmalig gebruik mee. Contactlensvloeistof mag niet bewaard worden bij hoge temperaturen. Bewaar deze in de koelkast zo nodig. Spoel nooit contactlenzen met kraantjeswater!
  • Was altijd goed de handen met zeep en droog ze goed af voordat u uw lenzen in of uit doet. Indien de kwaliteit van het kraanwater twijfelachtig is, gebruikt u best drinkwater uit een flesje om de handen te reinigen.
  • Wat met zwemmen met contactlenzen? Over het algemeen wordt zwemmen en douchen met contactlenzen afgeraden. Vooral zachte contactlenzen lopen het risico om in zwemwater (net zoals bij kraantjeswater) besmet te raken met organismen zoals virussen, bacteriën of amoeben. Vooral deze laatste kunnen gevaarlijk zijn. Een amoebe is een ééncellig diertje dat het hoornvlies kan binnendringen en een zeer pijnlijke en ernstige infectie kan veroorzaken. Draag liever een zwembril met ingeslepen brilcorrectie. Een andere optie is contactlenzen te dragen in combinatie met een goed aansluitende zwembril. Wees er zeker van dat de ogen en lenzen niet in contact komen met water. Daglenzen die je na het zwemmen verwijdert en weggooit nemen het risico van een infectie niet volledig weg.

Wij wensen u alvast een deugddoende vakantie toe!