Zo snel heeft u een laserbehandeling terugbetaald!

We vergelijken even de kosten van jarenlang contactlenzen en een (reserve) bril dragen ten opzichte van eenmalig een laserbehandeling te laten uitvoeren.

Kostprijs contactlenzen en lenzenvloeistof

Voor maandlenzen betaalt u zo’n 25 euro per 3 maanden. De bijhorende lenzenvloeistof kunt u aankopen voor zo’n 10 euro per 2 maanden. Één jaar maandlenzen dragen kost u ongeveer 160 euro.
Daglenzen zijn duurder. U moet rekenen op ongeveer 40 tot 70 euro per maand. Dan komt dat jaarlijks neer op zo’n 480 tot 840 euro.

Kostprijs bril

Naargelang hoe vaak je wilt afwisselen van montuur, de keuze van de montuur en het type glazen kan een bril gemakkelijk oplopen tot 1.000 euro of meer. De gemiddelde Belg draagt zijn bril zo’n 2 à 3 jaar. Gemiddeld kost de bril u dan jaarlijks 200 euro, uitgerekend als je om de 3 jaar veranderd van bril.
De mutualiteit betaalt per kalenderjaar zo’n 40 à 50 euro terug voor de aankoop van een bril of contactlenzen, dit naargelang bij welk ziekenfonds u aangesloten bent.

Kostprijs van ogen laseren

De tarieven verschillen op basis van de techniek die bij u toegepast wordt. Bij de meeste oogartsen zijn de prijzen vrij gelijkaardig. Dat gaat van 1.250 euro voor LASEK/PRK tot 1.650 euro voor Femto-LASIK en 1.950 euro voor een SMILE behandeling per oog. Welke techniek het best bij u past, wordt met u besproken tijdens de vooronderzoeken. Het vooronderzoek kost ongeveer 65 euro na terugbetaling van uw mutualiteit. Eventuele bijbehandelingen zijn tot twee jaar na de ingreep inbegrepen en postoperatieve controles tot drie maanden na de ingreep.

De mutualiteit en ziekteverzekeringen betalen ook een klein deel terug:

  • CM: Eenmalige tegemoetkoming van maximaal 100 euro per oog.
  • Bond Moyson: Eenmalige terugbetaling van 150 euro per oog.
  • OZ: Een tussenkomst van € 30 per persoon per kalenderjaar.
  • Partena: Een terugbetaling van 100 euro per oog.
  • Liberale Mutualiteit: Eenmalige tussenkomst van 100 euro per oog.

Partena Medicalia-verzekering betaalt zelfs 600 euro per oog terug. Andere privéverzekeringsmaatschappijen betalen 80% (of soms meer) van de kosten van de laserbehandeling terug. Dit is enkel in het geval voor patiënten met een specifieke poliklinische zorgverzekering en dus niet bij een klassieke hospitalisatieverzekering. Bij twijfel neemt u best contact op met uw verzekeringsmaatschappij.

Is oog laseren dan voordeliger?

Op lange termijn lopen de kosten van een bril en/of contactlenzen hoog op. Stel dat u maandlenzen draagt van ongeveer 160 euro per jaar en een bril draagt van ongeveer 600 euro per 3 jaar, dan is uw laserbehandeling na 9 jaar terugbetaald. Als u duurdere daglenzen draagt van 840 euro per jaar en een prijzige bril van 1.000 euro per 3 jaar, zal uw laserbehandeling reeds terugbetaald zijn na 3 jaar.

Dit toont aan dat oog laseren op lange termijn voordeliger is.