Cataract: Symptomen en behandeling

Als je cataract (staar) hebt, is je ooglens troebel geworden en zie je daardoor wazig. Het komt heel vaak voor, vooral bij ouderen vanaf 60 jaar.

Je kunt het niet voorkomen. Geen paniek! Het kan snel opgelost worden met een chirurgische ingreep.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Wazig zien: eerst van ver, nadien van dichtbij.
  • Minder contrast waarnemen.
  • ’s Nachts of bij schemerlicht extra slecht zien.
  • Kleuren worden minder scherp waargenomen.
  • Dubbel zien of een schaduwbeeld zien als je met één oog kijkt.

Je kunt aan beide ogen staar hebben, maar ook aan één oog.

Het verschilt per persoon hoe snel je klachten verergeren. Het kan jaren duren voordat je echt merkt dat je gezichtsvermogen achteruitgaat. Vandaar is een jaarlijks controle bij de oogarts zeker aan te raden.

Behandeling

De troebele ooglens wordt vervangen door een heldere kunstlens. De operatie gebeurt onder druppelverdoving. Enkel het oog wordt verdoofd. Deze moet voldoende lang inwerken, vandaar dat de ingreep meestal één à twee uur na de aankomst in het ziekenhuis doorgaat. De operatie zelf gebeurt in het operatiekwartier en duurt ongeveer 20 minuten. Als je aan de beide ogen staar hebt, vervangen ze de lens om de beurt, met ongeveer een maand ertussen.

De nabehandeling

De dag en week na de ingreep ga je op controle bij de oogarts. Je krijgt oogdruppels mee die je moet gebruiken tot een maand na de operatie om het oog optimaal te laten genezen. Het is belangrijk dat je niet in je ogen wrijft en gedurende een week met een oogschelp gaat slapen. Overdag draag je best een bril of zonnebril om het oog te beschermen tegen stofdeeltjes. Ongeveer een maand na de ingreep van één of beide ogen, ga je nog eens op controle en wordt er een aangepaste bril voorgeschreven. Je mag ook niet heffen, bukken of zware inspanningen doen. Autorijden is een week lang niet toegelaten. Het is normaal dat je de dag na de ingreep nog wat wazig ziet, maar dat verbetert geleidelijk aan de dagen nadien.

Gouden tip

Elk oog is anders en iedereen ervaart de ingreep op een andere manier. Probeer je niet te veel vast te pinnen op ervaringen van anderen, maar luister naar het advies van de oogarts!

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cataract_(oogaandoening)